ΥΔΡΟΧΟΟΣ, Ζώδια, Νέα Θάλπη

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

ΥΔΡΟΧΟΟΣ (ανεξαρτήτως χρονιάς: 20/01–18/02)

ΥΔΡΟΧΟΟΣ, Ζώδια, Νέα Θάλπη
Θέλεις να δεις τον Υδροχόο από κοντά; (με προσοχή, μη σε βρέξει...)

Τί κάνει ένας Υδροχόος όταν γεράσει; Φίλους κάνει, τι άλλο του μέλει ή τι άλλο του θέλει να κάνει; Τί άλλο έκανε από τα μικράτα του; Φίλους, φιλίες, παρέες, συντροφιές. Κύκλους, για να γίνεται το κέντρο ρητορεύοντας ανά την περιφέρεια. Ομάδες, για να αγορεύει ανά πάσα στιγμή. Παρέες για να βρίσκει ώτα ευήκοα που θα ακούν με θαυμασμό τις εξυπνάδες του. Γκρουπ ανθρώπων, ακόμα και ηλεκτρονικό – είναι διαχειριστής έξι διαφορετικών ομάδων στο Facebook! Συντροφιές που θα ακούν με προσοχή τις ασύλληπτες καινοτομίες του που όμως δεν θα δύνανται να συλλάβουν, διότι άμαν ήταν να τον συλλαμβάνανε τον Υδροχόο, θα δραπέτευε. Είναι ελεύθερος, ρε. Είναι η ελευθερία της έκφρασης και η χαρά της ρητορείας που τον κάνει να μιλά, όχι η ελπίδα πως θα κατανοηθεί. Πώς θα ήταν δυνατό! Αυτά που σήμερα σας λέει, ξέρει πως αύριο θα τα καταλάβετε, μεθαύριο, τον άλλον αιώνα ίσως, αν. Αν είστε Υδροχόοι.

Μήνες τώρα ο Υδροχόος δε βρίσκει την ησυχία του στους διαδρόμους της  Νέας Θάλπης . Το κακό είναι πως δεν αφήνει και τους υπόλοιπους να βρουν τη δική τους. Με το που συναντήσει μαγκούρα, μα να πηγαίνει, μα να έρχεται, με το που συναντήσει άνθρωπο, μα να περπατά βαριά, μα να τον έχει πιάσει κόψιμο και να τρέχει να προλάβει, τον καθίζει στο σαλόνι και τον αρχινά στο μπίρι – μπίρι και στη θεωρεία της μεγάλης ιδέας. Που το σιντριβάνι στον κήπο θέλει μόνο μια μικρή μετατροπή και να σου, γίνεται πισίνα. Που το δέντρο στην άκρη του φράχτη, μην κοιτάς που βγάζει μήλα – αρκεί να το μπολιάσει αυτός όπως ξέρει και στο μήνα επάνω θα σου βγάλει κρεμμύδια χλωρά. Που το πιάνο θα το κουρδίσει με τρόπο πρωτοποριακό και από αύριο θα ακούγεται σαν κοντραμπάσο. Κόντρα σε όσα λένε και με πείσμα μανιάτικο, εκείνος την υποστηρίζει τη μεγάλη ιδέα (για τον εαυτό του…) και δεν συμβιβάζεται και με καμία μικρότερη.

Γενικώς, δεν συμβιβάζεται. Ας πέρασαν τα χρόνια που συνήθως συμβιβάζουνε πολλά. Ο μοναδικός συμβιβασμός που δέχτηκε να κάνει είναι να παραδώσει το δίπλωμα του αυτοκινήτου και να μην οδηγήσει ξανά. Το αυτοκίνητο όμως, το παρέδωσε; Όχι, δα. Συνεννοήθηκε εξ αρχής με τον Ιδιοκτήτη και το πάρκαρε στο πίσω μέρος της Μονάδας, ώστε να μπορεί που και που να οδηγεί το ακίνητο τιμόνι του και να κάνει κόντρες με αυτό που κάποτε υπήρξε. Κόντρες, διαρκώς.

Κόντρα στο πρόγραμμα που τους θέλει όλους να τρώνε μεσημεριανό στις 12, ο Υδροχόος αποφασίζει να κάνει ανταρσία. Προφασίζεται πως κάτι έχει, κάτι κάνει, κάτι τον καθυστερεί και τελικά θα φάει αργότερα, περί τις 12 και μισή, κοντά 1 παρά. Κόντρα στις υπόλοιπες πολυθρόνες που είναι στημένες σε οριζόντια διάταξη γύρω απ’ το τραπέζι, ο Υδροχόος θα έρθει κάθετα να βάλει τη δική του. Κόντρα στη λογική, ο Υδροχόος θα φάει τη σούπα με πιρούνι και τη μπριζόλα μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού. Κόντρα στη λογική θα κάνει το δικό του. Αυτός ήταν. Αυτός είναι. Τον παρακολουθείς;

Στο κρύο φοράει κοντομάνικο, στη ζέστη ρίχνει επάνω του ζακέτα και στην καταιγίδα βγαίνει έξω να κάνει τσιγάρο, μειδιώντας πρώτα ευγενικά στην γιαγιά με την οποία τόσην ώρα παίζει scrabble. Έγραψε τη λέξη «ανεξαρτησία», μέτρησε τους βαθμούς του και σηκώθηκε να βγει στην αυλή. Μόνος κάτω απ’ τον κεραυνό θα συγκεντρωθεί και θα κοιτάξει μπροστά. Μπροστά από τους άλλους, μπροστά από τη ζωή, μπροστά κι από το θάνατο τον ίδιο, μέχρι που θα του λείψουνε οι άνθρωποι και θα επιστρέψει να τους βρει στο σαλόνι. Θα έχει καινούργιες ιδέες στο μυαλό, θα έχει ρούχα βρεγμένα, θα έχει τα παντζάκια του γεμάτα λάσπη και το τασάκι του γεμάτο στάχτες, γόπες και βροχή. Γιατί όχι; Μπορεί να μην είναι ζώδιο του νερού, μα είναι στα σίγουρα ο κουβαλητής του.

By Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *