Το κυδώνι το κυδώνι, πόσες μνήμες ξεκλειδώνει…

Τις προάλλες ασχοληθήκαμε με το κυδώνι. Είχαμε καλή αφορμή, ιδανική. Ένα υπέροχο δώρο που παραλάβαμε από την αγαπημένη μας Citrus. Ένα τεράστιο βάζο με πελτέ κυδωνιού, αυτό που κάποιοι ονομάζουν μπελτέ ή στυφό ή ζελέ.

Το σερβίραμε επάνω σε γιαούρτι με καρύδια, μέσα σε ποτήρια διάφανα για να μπορούμε να θαυμάζουμε το ρουμπινί του χρώμα. Απολαμβάνοντας την εξαίσια γεύση του, βαλθήκαμε να ανασύρουμε από τη μνήμη μας, κάποιες από τις εξαιρετικές του ιστορίες. Πράγματα που ξέρουμε, που ξέραμε ή που δεν ξέραμε γι αυτό. Συνταγές, έθιμα, συνήθειες που δένονται μαζί του, ακριβώς όπως δένει αυτό με τη ζάχαρη και γίνεται πελτές, μαρμελάδα ή πάστα. Να, ας πούμε: μια από τις πιο χαρακτηριστικές του ιδιότητες είναι το υψηλό ποσοστό πηκτίνης, εξ ου και πήζει πολύ ταχύτερα από άλλα φρούτα. Τα κουκούτσια του είναι δηλητηριώδη και είναι επικίνδυνο να τα δαγκώσει κανείς, μα από την άλλη, ο καρπός του θεωρείται ερωτικός και αφροδισιακός, ειδικώς για τις γυναίκες. Το κυδώνι είναι το «χρυσό μήλο» που προσέφερε ο Πάρης στην Αφροδίτη. Είναι το γλυκό που συνηθίζουν να προσφέρουν στους νεόνυμφους, από παλιά. Από χιλιάδες χρόνια πριν. Από του Σόλωνα την εποχή…

Το κείμενο του Πλουτάρχου μας μαρτυρά τo αληθές: «μήλου κυδωνίου τήν νύμφην ἐντραγοῦσαν εἰς τόν θάλαμον βαδίζειν͵ ὅπως τό πρῶτον ἄσπασμα μή δυσχερές γένηται μηδ’ αχάριστον». Σε σύγχρονα ελληνικά: η νύφη, προτού μπει στο νυφικό δωμάτιο, πρέπει να μασήσει κυδώνι για να μην είναι δυσάρεστο και δύσοσμο το πρώτο φιλί που θα ανταλλάξει με τον σύζυγο στη νυφική κλίνη και για να μην είναι δύσκολη και χωρίς χαρά η πρώτη ερωτική συνεύρεση…

Η Λίζα θυμήθηκε πόσο πολύ ταιριάζει το κυδώνι με το κρέας, όταν μαγειρεύονται μαζί. Ο Αργύρης θυμήθηκε πόσο πολύ του άρεσε από πάντα αυτό το γλυκό. Η Έφη με την Καλλιόπη θυμήθηκαν τον τρόπο που το έφτιαχναν στα νοικοκυριά τους, η Κατερίνα θυμήθηκε ότι στην Πάτρα συνήθιζαν να το τρώνε με το χέρι, ως πάστα, σε κομμάτια μικρά και όλοι μας ανεξαιρέτως, θυμηθήκαμε να ευχαριστήσουμε τους αγαπημένους μας φίλους στη Citrus που τόσο αγνά, δίχως συντηρητικά και με τον πιο σπιτικό και εύγεστο τρόπο, καταφέρνουν να γενούν αυτό ακριβώς που υπόσχονται. Ένα αληθινό «Άρωμα Μνήμης»…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To neathalpi.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με τη χρήση των cookies από εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.

OK