Το φουστάνι με τις πεταλούδες

Το φουστάνι με τις πεταλούδες και μία ακόμα πεταλούδα

Στην είσοδο της Νέας Θάλπης αντικρύζει κανείς μια πεταλούδα με ανοιχτά φτερά. Αυτό που ο γραφίστας ονόμασε λογότυπο. Αυτό που η ψυχή της Νέας Θάλπης, ο Δημήτρης Καμπανάρος, επέλεξε για να συμβολίσει τις ψυχές που ζούνε, ζήσαν ή θα ζήσουνε σ’ αυτήν. Ναι, η πεταλούδα ανέκαθεν συμβόλιζε την ψυχή.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν «ψυχή» και συσχετιζόταν τόσο με τις ψυχές των νεκρών, όσο και με την θνητή Ψυχή, αυτήν που ο Δίας απελευθέρωσε απ’ το θάνατο.

Συσχετισμό ψυχής – πεταλούδας έχει γίνει κι από Ινδιάνους, Αζτέκους και Μάγια. Φαίνεται πως σε αρκετούς πολιτισμούς η πεταλούδα εκφράζει την ψυχή των ανθρώπων που φεύγουν. Ίσως να εκφράζει και την εύθραυστη ύπαρξη των ηλικιωμένων προτού φύγουν…

Η πεταλούδα πεταρίζει λίγο πριν το τέλος. Η πεταλούδα ομορφαίνει τη ζωή στον ανθισμένο κάμπο, όπως μια γιαγιά ομορφαίνει τη ζωή των εγγονιών της, πεταρίζοντάς τους κάτι από τη σοφία της. Σοφία, είπα; Μαντουβάλου θυμήθηκα και το φουστάνι της. Το φουστάνι με τις πεταλούδες. Ένα βιβλίο για πεταλούδες. Για ψυχές. Μία συγγραφέας με ψυχή που πεταρίζει διαρκώς!

Κάπου τον Μάιο, δεν μου το είχε πει; Κάπου ανάμεσα σε ανοιξιάτικες πεταλούδες που γέμιζαν με χρώμα μια τάξη σχολείου, δεν μου το είχε προτείνει; «Έτσι όπως το κάνω εγώ με τα παιδιά στα σχολεία, κάνε το και εσύ, με τα δικά σου παιδιά…»

Let’s do it, λοιπόν. Let’s make the butterfly’s dress project!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To neathalpi.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με τη χρήση των cookies από εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.

OK