ΣΚΟΡΠΙΟΣ, Ζώδια, Νέα Θάλπη

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

ΣΚΟΡΠΙΟΣ (ανεξαρτήτως χρονιάς 23/10–21/11)

ΣΚΟΡΠΙΟΣ, Ζώδια, Νέα Θάλπη
Θέλεις να δεις τον Σκορπιό από κοντά; (με προσοχή, τσιμπάει...)

Τί κάνει ένας Σκορπιός όταν γεράσει; Αποκαθιστά. Όχι βλάβες γονάτου απ’ όταν έπαιζε μπάσκετ. Αυτές ανέλαβε ο φυσικοθεραπευτής να τις αποκαταστήσει και τον έχει στο κούνα – σταμάτα κάθε μέρα μετά το πρωινό. Άνω πόδι, κάτω πόδι, αλλά εγώ για άλλες αποκαταστάσεις μιλώ. Μιλώ για ζημιές παλαιές και ισορροπίες παλαιότερες. Έχει χωθεί ο Σκορπιός μες στο μεγάλο, χοντρό του κατάλογο και πορεύεται. Κάθε μέρα κλείνει κι από μια πληγή ή ξύνει μιαν άλλη για να την ξανανοίξει. Μην τα ρωτάς. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται μετά το μεσημεριανό. Την ώρα που όλοι στη Νέα Θάλπη ησυχάζουν, εκείνος προσηλώνεται και κάνει δουλειά. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται στην ώρα του. Τώρα. Αρκεί να μπει για τρία λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και να ξεπαγώσει…

Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας στην Τρίπολη που του άλλαξε τελευταία στιγμή τη σκοπιά και από 12-2 που ήταν την πήγε 2-4, ήρθε η ώρα να πληρώσει. Και ο συμμαθητής του στο Γυμνάσιο που αντέγραψε από το γραπτό του στα Αρχαία και τους μηδένισαν και τους δυο, κι αυτός ήρθε η ώρα να πληρώσει. Γιατί, ο διπλανός του στο Δημοτικό που του πήρε την ξύστρα χωρίς να τον ρωτήσει, ατιμώρητος να μείνει;

Είπαμε περασμένα, ξεχασμένα ουδέποτε είπαμε. Όλα στο σήμερα, όλα εδώ μπροστά, να τους αποδοθούν τα πρέποντα. Θέλετε να πούμε και το δίκιο του στραβού; Πείτε ναι, να συνεχίσω. Ο Σκορπιός δεν θα φροντίσει μόνον για την εκδίκηση κάθε κακού (εσκεμμένου ή μη) που κάποιος, κάποτε, κάπου του έκανε. Θα φροντίσει εξίσου και για την επιβράβευση οποιουδήποτε καλού (μεγάλου ή μικρού) που κάποιος, κάποτε, κάπου του έκανε. Όλα τα θυμάται και για όλα έχει φυλαγμένη ενέργεια. Στην ουρά του μέσα, μαζί με το κεντρί.

Από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στη Νέα Θάλπη οι διάδρομοι απέκτησαν μυστήριο, οι πόρτες ανοίχτηκαν σε μυστικοπαθή μονοπάτια και από τα παράθυρα φύσηξε αλλόκοτος αέρας, πονηρός. Τί συμβαίνει μ’ αυτόν τον περίεργο τύπο που ανοίγει τις ντουλάπες με επιφύλαξη και δε δείχνει εμπιστοσύνη πουθενά; Γιατί προς όλα δυσπιστεί; Γιατί παρακολουθεί τον συγκάτοικό του κάθε βράδυ; Κάνει πως χασμουριέται από τις 7, τάχα μου πέφτει στο κρεβάτι να αποκοιμηθεί και στην πραγματικότητα μισανοίγει τα μάτια μέσα από το σεντόνι για να ελέγξει. Έχει ανοίξει και τρυπούλες στην κουβέρτα, να μπορεί να βλέπει όταν υποτίθεται κρυώνει και έχει ως τα αυτιά κουκουλωθεί. Σιγουρεύεται πως ο συγκάτοικος είναι εντάξει. Μωρέ, ο συγκάτοικος είναι εντάξει, αυτός είναι στα καλά του; Στα καλά του είναι, αλλά είναι Σκορπιός, οπότε όλα αυτά τα ανήκουστα ορίζουν τα δικά του τα καλά!

Τον Σκορπιό τον διακατέχει ως το κόκκαλο μιαν ανεξήγητη και ανυπόστατη προς κάθετί καχυποψία, τέτοια που προχθές τον έκανε να πεταχτεί επάνω έντρομος, την ώρα που ήταν καθισμένος στο πεζούλι του σιντριβανιού και κρυφοκοίταγε τι κάνουν μέσα οι υπόλοιποι. «Κάποιος με παρακολουθεί», πήγε και κατήγγειλε στην Προϊσταμένη. «Κάποιος είναι κάτω απ’ το νερό και με κοιτάζει συνεχώς», φώναξε στον Ιδιοκτήτη, οπότε πετάχτηκε κι αυτός άρον – άρον από το παράθυρο του γραφείου του, να προλάβει το κακό. Θα μπορούσε στ’ αλήθεια να προλάβει; Αυτός που παρακολουθούσε με δόλια και υποχθόνια κίνητρα τον Σκορπιό, ήταν η αντανάκλασή του στο νερό. Αλήθεια είναι τούτο, τρανταχτή: περισσότερο από όλους κινδυνεύει από τον εαυτό του και από την τάση του για αυτοκαταστροφή. Από αυτήν μπορεί κανείς να τον γλιτώσει; Μονάχα η θέλησή του που είναι ομολογουμένως όμως, τεράστια!

Αγόρασε ένα Τablet, το φόρτωσε με ένα σκασμό παιχνίδια και απολαμβάνει. Να σκοτώνεται και να ξαναγεννιέται. Να χάνει ζωές και να κερδίζει. Να χάνει και να χαίρεται. Μονάχα εκεί μέσα μπορεί να χάνει με χαρά. Εκεί μέσα που η ήττα παραμένει αφανέρωτη, διότι έξω το παίζει νικητής, σε οποιοδήποτε παιχνίδι.

Παίζει εξαντλητικά, με πλάνο και με πάθος, ώσπου σε κάθε περίπτωση να καταφέρει τη νίκη. Το τουρνουά του ταβλιού κάνει έναρξη σε ώρα τακτή, κάθε απόγευμα. Λήξη όμως, πότε κάνει; Ο Σκορπιός καθορίζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να σηκωθεί από την καρέκλα αν δεν πάρει έστω και μια παρτίδα. Δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να σηκωθεί από την καρέκλα αν εκείνος δεν πάρει έστω και μια παρτίδα. Ηττημένος ο Σκορπιός δεν θα πέσει για ύπνο. Kαι να πέσει, δεν θα κοιμηθεί. Και να κοιμηθεί, δεν θα ησυχάσει.

Πώς να ησυχάσει; Τέσσερις εβδομάδες χτυπιέται στα αφράτα μαξιλάρια και τσαλακώνει τα σεντόνια του και τα ενδότερα της δυσνόητης ψυχής του. Την θέλει αυτή την τύπισσα που κοιμάται επάνω του. Που κοιμάται στο δωμάτιο επάνω απ’ το δικό του, αυτό εννοώ (παρεμβάλλεται ταβάνι στην κουβέντα). Τον τρελαίνει που βάφει κάθε μήνα μ’ άλλο χρώμα το μαλλί της. Την επιθυμεί και καίγεται. Αγαπάει. Τυραννιέται. Υποφέρει. Παθιάζεται. Φουρτουνιάζει. Πεθαίνει. Κι ακριβώς εκεί, ξαναγεννιέται. Εάν την κατακτήσει καλώς, θα την έχει δική του, να τη χαίρεται, να τη ζηλεύει. Εάν δεν την κατακτήσει, δεν θα την έχει δική του, δεν θα την χαίρεται, θα την ζηλεύει και θα την αναγράψει στο γνωστό, χοντρό κατάλογο των αποκαταστάσεων που οφείλουν να γίνουν (βλέπε παρόν κείμενο, 1η και 2η παράγραφος).

 

By Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *