Παναγία Γηροκομίτισσα και Παναγία Γερόντισσα

Παναγία Γηροκομίτισσα & Παναγία Γερόντισσα

Παναγία Γηροκομίτισσα και Παναγία Γερόντισσα: Δύο Θεοτοκωνύμια που μας λένε πολλά!

Ανάμεσα στα πάνω από 500 Θεοτοκωνύμια, τιμητικά δηλαδή,  προσωνύμια που οι πιστοί έχουν χαρίσει στην Παναγία κατά την πάροδο των ετών, άλλα βγαλμένα από ύμνους προς Εκείνην, άλλα επηρεασμένα από τον τόπο που βρίσκεται το Μοναστήρι ή ο Ναός της, άλλα από τον τρόπο που απεικονίζεται στις Αγιογραφίες, δύο ξεχωρίζουν ιδιαιτέρως στα μάτια μας: η Παναγία η Γηροκομίτισσα και η Παναγία η Γερόντισσα.

Ενστικτωδώς στο άκουσμά τους, αισθανόμαστε πως έχουν κάτι παραπάνω να μας πουν. Έχουν, όντως;

Παναγία Γηροκομίτισσα

Το συγκεκριμένο Θεοτοκωνύμιο, δόθηκε στην Παναγία από τη Μονή Γηροκομείου, την ιστορική Μονή που βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά της πόλης των Πατρών. Η Μονή Γηροκομείου είναι μία από τις αρχαιότερες στην Ελλάδα, ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και δύο εκδοχές υπάρχουν ως προς τη σειρά των πραγμάτων:

  • ή προϋπήρχε γηροκομείο εκεί που αργότερα χτίστηκε η Μονή
  • ή κατά την ίδρυση της Μονής, οι μοναχοί φρόντισαν να χτίσουν και να συντηρήσουν και γηροκομείο στο χώρο, κάτι που κατά κόρον συνέβαινε κατά την Βυζαντινή εποχή.

Σημαντική για την ιστορία και τη φήμη της Μονής έχει σταθεί η κρίσιμη για τον Επαναστατικό Αγώνα «Μάχη του Γηροκομείου». Δόθηκε στις 2 Μαρτίου του 1822 και σε αυτήν, οι Έλληνες με γενικό αρχηγό τους τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και οπλαρχηγούς τους τον Δημήτριο Πλαπούτα και τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, αμύνθηκαν 8000 Τούρκων, τρέποντάς τους σε φυγή - νίκη που αποδόθηκε σε θαύμα της Παναγίας της Γηροκομίτισσας.

Η θαυματουργή Εικόνα μετακόμισε για ένα χρόνο στο Παλιομονάστηρο της περιοχής, όταν οι μοναχοί που εκδιώχθηκαν από το Μοναστήρι το 1943, την πήραν μαζί τους.

Η Παναγία η Γηροκομίτισσα εορτάζει κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, όπου και πλήθος πιστών, Πατρινών και άλλων, επισκέπτονται τον Ναό για να την Τιμήσουν.

Παναγία Γερόντισσα

Πρόκειται για Θεωτοκονύμιο που δόθηκε στην Παναγία από το θαύμα της εφέστιας εικόνας της Μονής Παντοκράτορος, στο Άγιον Όρος. Η εικόνα είναι δώρο του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού, αποτελεί αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της γνωστής Παναγίας Γοργοϋπηκόου που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και είναι η μοναδική φορητή εικόνα στην οποία η Παναγία απεικονίζεται ολόσωμη, σε στάση δέησης.

Το θαύμα που έδωσε στην εικόνα το προσωνύμιο Γερόντισσα, συνέβη όταν ένας ηλικιωμένος ηγούμενος, νιώθοντας πως θα πεθάνει, ζήτησε να Κοινωνήσει. Αισθανόμενος πως ζει τις τελευταίες του στιγμές, παρακάλεσε τον ιερομόναχο εφημέριο που εκείνη την ημέρα λειτουργούσε, να τελέσει σύντομα τη Θεία Λειτουργία, ώστε να προλάβει. Εκείνος όμως, συνέχιζε με αργό ρυθμό όταν άξαφνα, ήχησε η φωνή της Παναγίας να τον προστάζει να ολοκληρώσει γρήγορα τη Θεία Λειτουργία, ώστε να προλάβει να κοινωνήσει ο γέρος ηγούμενος.

Όλα έγιναν σύμφωνα με την προσταγή Της. Ο ηγούμενος πρόλαβε και κοινώνησε, εν συνεχεία εκοιμήθει και το θαύμα που είχε μόλις προηγηθεί, χάρισε στην εικόνα το προσωνύμιο Γερόντισσα.

Η Παναγία η Γερόντισσα έχει κάνει και άλλα θαύματα, βοηθώντας και την ίδια τη μονή να γλιτώσει από την πείνα γεμίζοντας τα πιθάρια της με λάδι. Πλήθος πιστών προσέρχονται στη Μονή για να την προσκυνήσουν. Ακόμα και η τοποθέτησή της σε ειδικό αργυρό κάλυμμα υψηλής τέχνης, αλλά και η ανακαίνισή της, είναι εκφρασμένη επιθυμία της ίδιας της Παναγίας, την οποία εξετέλεσε μία πιστή αρχόντισσα από την Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα ακόμα θαύμα…

By Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Φωτογραφίες: © Μίλτος Κουρμπόγλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.