MUCHA MUSEUM: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΕΑΣ ΘΑΛΠΗΣ

Ένα μικρό ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΧΑ στήσαμε στη Νέα Θάλπη. Ένα μικρό αφιέρωμα στο Ύφος Μούχα που δημιούργησε ο ομώνυμος Τσέχος ζωγράφος και το οποίο αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο του Παρισιού, αλλά κι από άλλο κόσμο, παγκοσμίως. Από τον Γεροντολόγο μας, ας πούμε. Ο Δρ. Δημήτρης Καμπανάρος τον αγαπά ιδιαιτέρως και έχει επιλέξει δικά του έργα για να στολίζουν την είσοδο της Νέας Θάλπης. Την επόμενη φορά που θα έρθετε για επίσκεψη, σταθείτε λίγο στο χώρο της Reception και κοιτάξτε προσεχτικά μέσα από το τζάμι προς το κεντρικό σαλόνι. Όσους βρίσκονται εκεί, θα τους δείτε μέσα από τις εικόνες του Μούχα…

Κάτι ανάλογο προσπαθήσαμε να κάνουμε και εμείς. Να κοιτάξουμε τη γυναίκα μέσα από τα μάτια του ζωγράφου, αλλά ίσως και κάτι παραπάνω: να ξαναδούμε τις γυναίκες του ζωγράφου, μέσα από τα μάτια τα δικά μας. Όπως θέλουμε εμείς, με τα χρώματα που αγαπάμε, με τον τρόπο που μπορούμε, παλ ή έντονα, μέσα στο αυστηρό πλαίσιο των δικών του αφισών ή στην απόλυτη ελευθερία.

Παράλληλα, προσπαθήσαμε να μάθουμε κάποια βασικά για εκείνον πράγματα:

Ο Αλφόνς Μαρία Μούχα γεννήθηκε το 1860 στη Μοραβία (Τσεχία σημερινή) και αγάπησε τη ζωγραφική από παιδί. Δημιούργησε πολυάριθμους πίνακες, πορτρέτα, αφίσες, διαφημίσεις, εικονογραφήσεις βιβλίων, σχέδια για κοσμήματα, χαλιά, ταπετσαρίες, αλλά και θεατρικά σκηνικά. Το προσωπικό του ύφος, ονομάστηκε αρχικώς Ύφος Μούχα, μα έμεινε γνωστό ως Art Nouveau (Άρ Νουβό).

Κατά κύριο λόγο, τα έργα του διακρίνονται από απαλά, παστέλ χρώματα. Πολλά απ’ αυτά παρουσιάζουν νέες, όμορφες, υγιείς γυναίκες που ενδύονται ρούχα νεοκλασικού ύφους και τριγύρω τους έχουν λουλούδια που φτάνουν να σχηματίζουν ακόμα και στεφάνια γύρω από το κεφάλι τους.

Καταλυτική στιγμή της καριέρας του Μούχα στάθηκε η στιγμή που του ζητήθηκε μία αφίσα, ως διαφήμιση για θεατρικό έργο με πρωταγωνίστρια την διάσημη ηθοποιό του Παρισιού Σάρα Μπερνάρ. Ο Μούχα προσφέρθηκε να δημιουργήσει μία αφίσα - λιθογραφία - σε διάστημα δύο εβδομάδων, οπότε την Πρωτοχρονιά του 1895 η διαφήμιση της Γκισμόντα εμφανίστηκε στους δρόμους. Μέσα σε μία νύχτα έγινε διάσημη, διαδίδοντας το δημιουργό και το καλλιτεχνικό του στυλ σε ολόκληρη την πόλη. Λέγεται πως ο κόσμος ξεκολλούσε και έκλεβε τις αφίσες! Λέγεται επίσης (και λέγεται με αποδείξεις) πως… το σχέδιο της αφίσας ήταν αντιγραφή από έργο του ζωγράφου Πωλ Γκωγκέν, οπότε η συγκεκριμένη στιγμή της καριέρας του Μούχα, εκτός από καταλυτική, ίσως είναι και αμφιλεγόμενη. Πάντως, η θεατρίνα Σάρα Μπερνάρ ενθουσιάστηκε μαζί του και του έκλεισε συμβόλαιο για έξι χρόνια.

Ο Μούχα πέθανε το 1939 από φυσικά αίτια. Η πνευμονία αποτελεί την επίσημη εξήγηση για το θάνατό του, που όμως συνοδεύεται κι από την ανεπίσημη. Το γεγονός της εισβολής των Γερμανών στην Τσεχοσλοβακία, τάραξε τον ηλικιωμένο ζωγράφο, πόσο μάλλον η σύλληψή του από την Γκεστάπο. Μπορεί να αφέθηκε ελεύθερος βέβαια, όμως ήδη, από την ανάκριση είχε προλάβει να υποστεί την πνευμονία, αλλά και το σοκ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To neathalpi.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με τη χρήση των cookies από εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.

OK