Μαθήματα Γεωμετρίας με χαρτοπετσέτες

Υπάρχουν άνθρωποι που φέρνουν εις πέρας μια δουλειά, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που απλώς την ξεφορτώνονται. Την πετούν από πάνω τους, δεν την κάνουν ουσιαστικά.

Υπάρχουν και άνθρωποι που καταφέρνουν να μετατρέψουν τη δουλειά σε εργασία. Σε έργο αληθινό. Το είδα, το ένιωσα, το ξαναθυμήθηκα, αντικρίζοντας τη Μαρία Τσούλφα στο σαλόνι, να διπλώνει στοίβες από χαρτοπετσέτες που λίγο αργότερα, αύριο, μεθαύριο, θα της χρειάζονταν στους δίσκους των γευμάτων. Δεν ήταν μόνη. Είχε και παρέα.

Στις γύρω καρέκλες γυναίκες. Ένα σπίτι θαρρείς, από άλλη εποχή, με αδερφές, θείες, ξαδέρφες, με γειτόνισσες να κάνουν αργαλειό κουβεντιαστά. Στον αέρα μουσική, για να γίνεται η δουλειά ευχάριστα. Στο στόμα τραγούδι και στο τραπέζι παραταγμένες οι χαρτοπετσέτες. Τετράγωνα που γίνονται τρίγωνα. Τετράγωνα που γίνονται παραλληλόγραμμα. Τετράγωνα που γίνονται πυργάκια. Τετράγωνα που γίνονται αφορμή για να δραστηριοποιηθούν οι γυναίκες. Να διπλώσουν, να πράξουν, να κάνουν αυτά που πριν χρόνια έκαναν στην καθημερινότητά τους. Εργοθεραπεία κανονική. Επίσημα και με τη βούλα.

Το σώμα θυμάται πιο καλά απ’ το μυαλό. Το αμφισβητεί κανείς; Οι αποδείξεις εδώ. Σε μια παρέα γυναικών που ξεχνούν τις λέξεις, μπερδεύουν το χρόνο, ανακατεύουν τα ονόματα και χάνουν την ακρίβεια στο λόγο, μα κάνουν ολόσωστα ότι έμαθαν κάποτε να κάνουν. Μικρές. Εδώ αυτό, εκεί εκείνο, έτσι τσακίζουμε, έτσι στοιβάζουμε, ιδεοκινητικά, δίχως δεύτερο στοχασμό ή προσπάθεια. Πηγαία. Αυθόρμητα. Όπως αυθόρμητα, απ’ την ψυχή της Μαρίας, γεννήθηκε η επιθυμία αυτό που «έπρεπε» να κάνει προκειμένου να γίνει η δουλειά της, να το κάνει όμορφα, να το κάνει έμπνευση, να το κάνει σκυτάλη που την άρπαξα αμέσως, προκειμένου να τρέξω και να κάνω κι εγώ ότι πρέπει, προκειμένου να γίνει κι η δίκη μου δουλειά...

By Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To neathalpi.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με τη χρήση των cookies από εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.

OK