ΛΕΩΝ

ΛΕΩΝ (ανεξαρτήτως χρονιάς: 23/07–22/08)

ΛΕΩΝ, Ζώδια, Νέα Θάλπη
Θέλεις να δεις τον Λέοντα από κοντά; (με προσοχή, βρυχάται...)

Τί κάνει ένας Λέων όταν γεράσει; Εντύπωση. Αυτό δεν έκανε πάντα; Για την ακρίβεια, αυτό δεν ήταν πάντα το ζητούμενο να κάνει; Σαφώς αυτό ήταν και επειδή κλεισμένος μες στο σπίτι δεν θα κατάφερνε να εντυπωσιάσει κανέναν πέραν του καθρέφτη του, αποφάσισε να μετακομίσει. Να πάει να εγκατασταθεί αλλού. Κάπου που να απολαμβάνει θαυμασμό και χειροκρότημα. Όχι, δεν είναι ηθοποιός ντε και καλά. Μπορεί να είναι και χορευτής, μουσικός ή πολιτικός επιστήμων. Μπορεί να είναι και γεωλόγος, κοινωνιολόγος ή γεροντολόγος. Ας είναι ό,τι θέλει, αρκεί το χειροκρότημα να πέφτει.

Κάποιος με παρόμοια χούγια του σύστησε τη  Νέα Θάλπη «Να πας», του είπε, «εκεί θα σε δοξάσουν ως σου πρέπει». Έλαβε αμέσως την απόφαση κι είναι μέρες τώρα που έχει φτάσει, κάνοντας είσοδο φαντασμαγορική. Φράκο βελούδινο, παπούτσι λουστρινένιο και παπιγιόν χρυσό. Τι στα κομμάτια, και προχωρημένο καταρράκτη να έχουν όλοι στη Μονάδα, δεν μπορεί, θα τον προσέξουν!

Αχ, αυτό με την προσοχή, αυτό με την προσοχή είναι ευαίσθητο θέμα. Κάπως επικίνδυνο, κάπως μπαρούτι μυρίζει, κάπως μη ξεκάθαρο φαίνεται, δεν έχει και μονάδα μέτρησης. Άλλη προσοχή επιζητά ο μέσος άνθρωπος και άλλη ο Λέων. Ο μέσος άνθρωπος ας πούμε, κατεβαίνει στην τραπεζαρία, λέει καλημέρα, του λένε «καλημέρα» και είναι μια χαρά. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Αυτή η «καλημέρα» δεν είναι μια χαρά, αλλά μια χαρά αρχή για να χαλάσουν όλα. Αλλιώς καλημερίζεται ο Λέων, δεν το ξέρεις; Να πεις «καλημέρα», σαφώς, αλλά να τη συνοδεύσεις κι από άλλα, να υπάρχουν παρελκόμενα. Τί όμορφος που φαίνεσαι, τι λαμπερός που είσαι, τι ωραίο ντύσιμο που έχεις, τι όμορφο καπέλο που φοράς, τι κρίμα να μην ήσουν τόσον καιρό κοντά μας να λάμπει ο χώρος! Τέτοια να του λες, μπορείς; Άμα δεν μπορείς, να πας να φας σε άλλο τραπέζι ή σε άλλο δωμάτιο για να το κουκουλώσουμε το θέμα, διότι να ξέρεις θα γίνει θέμα.

Το να μην έχεις όρεξη για λόγια, μπορεί να είναι δικαιολογία σε άλλες περιπτώσεις, εδώ δεν είναι. Γιατί δεν τον κολάκεψες τον Λέοντα; Γιατί δεν τον φιλοφρόνησες; Τεμενάδες, γιατί δεν του έκανες; Εκείνος είναι δεδομένο πως είναι μεγαλοπρεπής, εσύ γιατί δεν το αναγνώρισες; Αν έχεις απαντήσεις ικανοποιητικές παράθεσέ τες, αλλιώς, καλή σου τύχη. Ευτυχώς, στη Νέα Θάλπη, τα είπαμε και στην αρχή, βρίσκει αυτό που του χρειάζεται. Είναι ο Ιδιοκτήτης που ξέρει καλά την περίπτωση και έχει τον έπαινο έξω – έξω στα χείλη και το κανάκεμα εύκολο. Καλύπτει έτσι τον Λέοντα, καλύπτει και των υπολοίπων τη θέση. Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς που τέτοιοι πρέπει να είμαστε, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ο κακομοίρης (σουτ, μην ακούσει τον χαρακτηρισμό…) ο Λέων, σε τίποτα δεν δυσκολεύει τη ζωή της Μονάδας. Αντιθέτως τη διευκολύνει.

Αρχικώς είναι βαθιά καλόψυχος, καθόλου μίζερος και πάντα χαμογελαστός. Το σκυθρωπό δεν του ταιριάζει. Άσε που δεν καταδέχεται να εμπλακεί σε μικροπρέπειες και ίντριγκες. Είναι υπεράνω, είναι και large. Στα αισθήματα, στο χώρο, στην άπλα. Και από την άλλη μεριά, τί ζητά; Το θρόνο του. Μια πολυθρόνα αρχοντική και να σταθεί πλάι στο παράθυρο. Όποιος επιθυμεί, να πλησιάζει και να αποδίδει σεβασμό. Το καλό που του θέλει, και να πλησιάζει, και να αποδίδει. Τα, «πέρασα», έριξα μια ματιά, είπα ένα «γεια» προς όλους κι έφυγα, εδώ δεν έχουν θέση, εφόσον εδώ βρήκε θέση ο Λέων. Χαιρετούρα αποκλειστική χρειάζεται, μη σου πω και δια χειραψίας. Να υποβληθούν τα σέβη. Αυτό.

Από την άλλη, αν αναλογιστείς πως κάθε γεύμα στη Μονάδα απέχει από το άλλο τέσσερις με πέντε ώρες και ο Λέων χρειάζεται για την προετοιμασία εκάστης φαντασμαγορικής εμφανίσεως τουλάχιστον ένα γεμάτο τρίωρο, αντιλαμβάνεσαι πως λίγο τον βλέπει ο λαός και πολύ τον πεθυμάει. Δεν προλαβαίνει να γίνει δυσάρεστος, οπότε αφού δεν στοιχίζει και πολύ, ρίχτε τον μωρέ τον καλό σας το λόγο για να τον χαρεί. Μην τον τσιγκουνεύεστε. Εκείνος δεν τσιγκουνεύτηκε τίποτα, ποτέ.

Με το που πληρωθεί τη Σύνταξή του κερνά τους πάντες φρουί -  γλασέ και σε γενέθλια ή γιορτές, φροντίζει πάντα να δωρίζει αξιόλογο πράγμα. Ένα Tablet στον συγκάτοικο του δωματίου, ένα κινητό με touch screen στο φίλο του που τρώνε δίπλα - δίπλα, έναν φορητό υπολογιστή στην κυρία που τον ενδιαφέρει. Μπορεί να μην καταλαβαίνει και πολλά από τεχνολογία, καταλαβαίνει όμως πως αυτά που αγόρασε είναι ακριβά, αξιόλογα και χαίρουν εκτιμήσεως εκ των παραληπτών τους. Αυτό εξάλλου είπαμε πως έχει σημασία. Η εντύπωση.

Για να κάνει εντύπωση αποφάσισε τις προάλλες να πληρώσει και decoratrice, άνθρωπο σπουδασμένο, με περγαμηνές, απόφοιτο της Βακαλό για να του διακοσμήσει το δωμάτιο. Βελούδα πορφυρά, τραπέζι λουί κενζ και ανάκλιντρο για να απλώνεται σε στάση βασιλική – τούτα αξιώνεται να ζήσει η Μονάδα! Οι παραλαβές αναμένονται κι έχει χαρά. Του στρώσανε και κόκκινο χαλί στο μπάνιο και δεν έχει πια να προβληματιστεί, παρά μόνο για την κυρία που τον ενδιαφέρει. Δεν είναι απλώς πως κάθετί που προκαλεί ενδιαφέρον, συχνά καταλήγει να γίνεται και πρόβλημα, αλλά να. Πήγε προχθές να της μιλήσει και ενώ καταδέχτηκε ελαφρά κλίση της κεφαλής του για να την κοιτάξει στα μάτια, εκείνη του γύρισε την πλάτη κι έφυγε, παρατώντας τον σύξυλο στο διάδρομο. Έτσι. Απλά. Ούτε η διαβεβαίωση του Ιδιοκτήτη πως μονάχα η κάμερα ασφαλείας ήταν μάρτυς του τραγικού αυτού συμβάντος, ούτε και η ίδια η κυρία – μάρτυς πραγματική - που ορκίζεται στα πεθαμένα της πως υποφέρει από ακράτεια, εξ ου και η δίχως δεύτερη σκέψη τρεχάλα μακριά του, έχουν καταφέρει να του εξαλείψουν το δυσκοίλιο, δυσάρεστο και δυσαρμονικό προς τη φύση του αίσθημα της απόρριψης.

 

By Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Comment (1)

 • 'Ελλη Στρατουδάκη Reply

  …Αρχικώς είναι βαθιά καλόψυχος, καθόλου μίζερος και πάντα χαμογελαστός. Το σκυθρωπό δεν του ταιριάζει. Άσε που δεν καταδέχεται να εμπλακεί σε μικροπρέπειες και ίντριγκες. Είναι υπεράνω, είναι και large
  .. φροντίζει πάντα να δωρίζει αξιόλογο πράγμα…
  ..δυσαρμονικό προς τη φύση του αίσθημα της απόρριψης.

  Σ’ αυτά και ίσως κάποια ακόμη μπορώ να πω ότι αναγνωρίζω κάτι από τον εαυτό μου. Στα άλλα όμως, κατηγορηματικά, όχι. Υπήρξα πράγματι εντυπωσιακή, αλλά από τη φύση μου και όχι επειδή το επεδίωκα. Μάλιστα φορές -φορές με ενοχλούσε η προσοχή των άλλων. με έφερνε σε δύσκολη θέση.
  Αστειεύτηκα με τα παραπάνω μιας και ο λόγος που με οδήγησε στο site σας δεν είναι ευχάριστος. Χρειάζεται πολλή σκέψη ακόμη.

  29/12/2018 at 21:19

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *