ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Λάδι για την Άνοια;

Ο φαρμακοποιός Γεώργιος Σαμπαζιώτης μας αναλύει πως η κατανάλωση Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου, λειτουργεί θεραπευτικά έναντι στην Άνοια, στο Αλτσχάιμερ και σε άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ

Φωτογραφία: Μίλτος Κουρμπόγλου

 

Το ελαιόλαδο στην Αρχαία Ελλάδα

Στην Αρχαία Ελλάδα το ελαιόλαδο και μάλιστα το αγουρόλαδο, εθεωρείτο φάρμακο που ιάτρευε αρκετές παθήσεις. “Υγρό χρυσάφι” κατά τον Όμηρο, αποτελούσε θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο. Οι πατέρες της Ιατρικής Ασκληπιός και Ιπποκράτης, καθώς και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής εκείνης, Γαληνός, Διοσκουρίδης και Διοκλής, πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδρασή του στην υγεία και το συνιστούσαν σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε αρκετές περιπτώσεις. Ο Διοσκουρίδης έγραφε: Έλαιον προς την εν υγεία χρήσιν, άριστον το ωμοτριβές (το τρίβω ωμό), ό και ομφάκινον καλούσιν.

 

 

Το ελαιόλαδο σήμερα

Στη σύγχρονη εποχή των ερευνών και των ανακαλύψεων, έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προσπάθεια τεκμηρίωσης των θεραπευτικών ιδιοτήτων ορισμένων ουσιών που περιέχει το λάδι. Η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στη μελέτη των φαινολών και παραγώγων τους που περιέχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) και δίνει τις ξεχωριστές θεραπευτικές ιδιότητες. Η ελαιοκανθάλη που είναι και υπεύθυνη για την αίσθηση καψίματος στο λαιμό, έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι χαρακτηριστικό του αγουρελαίου, αλλά εξαφανίζεται από το λάδι καθώς ο καρπός ωριμάζει.

Νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις εκτιμάται ότι είναι σε αριθμό μερικές εκατοντάδες με τις πιο γνωστές να είναι οι νόσοι του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον, του Χάντινγτον και η Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS). Οι παθήσεις αυτές αποτελούν μία ομάδα ασθενειών κατά τις οποίες τα νευρικά κύτταρα που δομούν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, φθείρονται και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται στο θάνατο. Τα νευρικά κύτταρα συνήθως δεν αναπαράγονται και δεν αντικαθιστούν τον εαυτό τους. Έτσι, μετά από την καταστροφή τους, προκαλούνται προβλήματα στην διανοητική λειτουργία του ατόμου, δηλαδή μία μορφή άνοιας ή στην κινητικότητα του ατόμου, δηλαδή αταξία. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών παρατηρείται συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών (πχ β-αμυλοειδής, πρωτεΐνη «τ»), δημιουργία ή παρουσία νευροτοξικών μορίων, παρουσία έντονου οξειδωτικού στρες και χρόνια φλεγμονή. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που φαίνεται να εκφυλίζουν τους νευρώνες και να τους οδηγούν σε θάνατο.

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Clinical and Translational Neurology, ερευνητές αναφέρουν ότι η καθημερινή κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου (EVOO), προστατεύει τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης, ενώ μειώνει τον σχηματισμό πλακών αμυλοειδούς-β και νευροϊνιδιακών πλεγμάτων στον εγκέφαλο, κλασικούς δείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ (Alzheimer).

«Βρήκαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει την εγκεφαλική φλεγμονή, αλλά κυρίως ενεργοποιεί μια διαδικασία γνωστή ως αυτοφαγία, μια διαδικασία με την οποία τα κύτταρα καθαρίζουν τoυς παράγοντες καταστροφής τους», είπαν οι επιστήμονες…

Καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες έγιναν σε πειραματόζωα, θα ήταν χρήσιμο να δούμε και τα αποτελέσματα στον άνθρωπο.


Έρευνες Ελληνικών Πανεπιστημίων

Οι έρευνες με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών έδειξαν από τα πρώτα στάδια, βελτίωση της κλινικής εικόνας ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ και λευχαιμία. Αυτά τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών αποκαλύφθηκαν κατά την τελετή των βραβείων Olympia Health & Nutrition 2018, από τον πρωτοπόρο στον τομέα ανάδειξης των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του Ελληνικού EVOO, καθηγητή του τμήματος Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Πόρων της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Προκόπη Μαγιάτη.

Στην πρώτη μελέτη, η οποία εκπονείται υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας στο ΑΠΘ Μάγδας Τσολάκη, το αγουρέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη  κατάφερε να μειώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ) και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με απλό ελαιόλαδο μετά από κατανάλωση 40 γρ. την ημέρα για έναν χρόνο. Ομάδες ασθενών σε πρώιμο στάδιο της ασθένειας, παρουσίασαν αναστολή της νόσου, σε ασθενείς με μέτρια εξέλιξη της νόσου υπήρξε σταθεροποίηση και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η καμπύλη εξέλιξης παρουσίασε σημαντική επιμήκυνση. Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρουσιάζονται πολλές φορές, ούτε σε φαρμακευτικές αγωγές. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η δράση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου EVOO στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος φαίνεται να επαληθεύεται και σε ανθρώπους, μετά από πολλές εκτενείς μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία εκπονείται υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Πάολα Ρόχας, ελαιόλαδο EVOO εξαιρετικά πλούσιο σε ελαιοκανθάλη δόθηκε για περίοδο τριών μηνών σε ασθενείς με χρόνια λεμφοβλαστική λευχαιμία και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και εξειδικευμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα, το ελαιόλαδο βελτίωσε και μια σειρά από βιοχημικούς δείκτες χωρίς να έχει καμία αρνητική επίδραση στους ασθενείς. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ογκολογικούς ασθενείς και θεωρείται μια πολύ σημαντική πρωτοπορία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Στην Ερευνητική Επιστημονική Μελέτη για τη «σκλήρυνση κατά πλάκας» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα συμμετάσχει και λάδι EVOO. «Έχουμε πλέον στα χέρια μας πολύ σοβαρά στοιχεία για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλές φαινόλες. Χρειάζεται να συνεχιστούν στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει» τόνισε η πρόεδρος του World Olive Center for Health δρ. Ελένη Μέλλιου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ΛΑΔΙ:

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 ( L 136/25.5.2012 σελ. 26) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων (E.F.S.A) (European Food & Safety Authority), τον Ισχυρισμό Υγείας – Health Claim, μπορεί να φέρει μόνο το ελαιόλαδο που περιέχει τουλάχιστον 250mg πολυφαινόλες ανά 1 Kg ελαιολάδου, δηλαδή σε μια κουταλιά της σούπας 20g να περιέχονται περισσότερο από 5mg πολυφαινόλες.
Το πλούσιο σε πολυφαινόλες Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι θεραπευτικό προϊόν. Ένα Ελληνικό φυσικό προϊόν στην υπηρεσία της σύγχρονης θεραπείας των νευροπαθήσεων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To neathalpi.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με τη χρήση των cookies από εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.

OK