Κορωνοϊός και Άνοια: 10 Συμβουλές για Φροντιστές

Ένας Δεκάλογος Συμβουλών προς Φροντιστές
από την Νευρολόγο Δήμητρα Σαλή

Οι ασθενείς με άνοια είναι γενικά πιο εκτεθειμένοι στις ιώσεις, πόσο μάλλον στην λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Η βασική αιτία είναι ότι δεν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, π.χ. να πλένουν συχνά τα χέρια τους ή να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βήχουν. Επίσης, δεν είναι σε θέση να εκφράσουν σωματικά ενοχλήματα όπως πονοκέφαλος ή αίσθημα καταβολής. Τέλος, η ηλικία τους είναι συνήθως προχωρημένη και εμφανίζουν συνυπάρχουσες παθήσεις.

Την περίοδο αυτή οι φροντιστές έχουν διπλό ρόλο: να φροντίσουν την υγεία του πάσχοντα, αλλά και τη δική τους. Στην περίπτωση που ο φροντιστής είναι άτομο της αντίστοιχης ηλικίας, τίθεται και ο ίδιος σε απομόνωση, χάνοντας κάποιες μικρές ελευθερίες που ενδεχομένως είχε. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη υπομονή και προσπάθεια για την διατήρηση της σωματικής, αλλά και της ψυχικής υγείας.

Αν είστε φροντιστής να ξέρετε ότι κάνετε πάντα το καλύτερο που μπορείτε. Ωστόσο, κάποιες συμβουλές είναι βοηθητικές:

1. Ελέγχετε ότι οι ασθενείς πλένουν ή απολυμαίνουν συχνά τα χέρια τους. Μπορείτε να τραγουδήσετε παρέα ένα τραγούδι, καθώς πλένετε τα χέρια σας μαζί και να βάλετε σημειώματα υπενθύμισης σε διάφορα σημεία. Αν δεν είναι εύκολο το συχνό πλύσιμο χρησιμοποιείστε αντισηπτικά υγρά ή μαντηλάκια.

2. Καθαρίζετε τακτικά αντικείμενα όπως, τηλεχειριστήρια, πόμολα και βρύσες.

3. Εξασφαλίστε ότι έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα.

4. Σκεφτείτε εγκαίρως μια εναλλακτική λύση στην περίπτωση που αρρωστήσει ο βασικός φροντιστής.

5. Ενδεχομένως η λοίμωξη από κορωνοϊό σε ανθρώπους με άνοια, να εκδηλωθεί με απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με λοίμωξη από άλλες ιώσεις. Αν αντιληφθείτε κάποια αλλαγή, ελέγξτε καταρχήν, πριν προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες, τα συνήθη αίτια: αλλαγή περιβάλλοντος, δυσκοιλιότητα, κατακράτηση ούρων, πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος.

6. Ο εγκλεισμός ενός ανθρώπου με άνοια μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία και άγχος. Ενισχύστε τις δραστηριότητες στο σπίτι με διάβασμα βιβλίων ή περιοδικών, μουσική, παρακολούθηση αγαπημένων ταινιών ή σειρών.

7. Αποφύγετε έκθεση σε τηλεοπτικές ειδήσεις με θέμα την πανδημία, ακόμα και ανάλογες συζητήσεις ενώπιον του ασθενή. Μπορεί να τρομάξει πολύ από το περιεχόμενο, το οποίο δεν μπορεί να επεξεργαστεί κατάλληλα, αλλά και από το γενικό κλίμα φόβου που εκπέμπεται.

8. Αν ο ασθενής είναι σε ήπιο στάδιο της νόσου μπορεί να χρησιμεύσει μια συζήτηση / ενημέρωση σχετικά με την λοίμωξη, με απλό και καθησυχαστικό τρόπο.

9. Διατηρείστε συχνή επαφή με συγγενείς και φίλους τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

10. Θυμηθείτε ότι η κατάσταση είναι για όλους δύσκολη και πρωτόγνωρη. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας χωρίς ενοχές.

Κείμενο: Δήμητρα Σαλή, Νευρολόγος

Φωτογραφία: Μίλτος Κουρμπόγλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.