Κάποιες απαντήσεις για τον έρωτα

Κάποιες απαντήσεις για τον έρωτα

Όταν σου πουν τη λέξη «έρωτας» ποιος σου έρχεται στο νου; Ποια; Έσταξε το ερώτημα πρωί – πρωί, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου και βράχηκαν όλοι. Ηλικιωμένοι και μη. Φιλοξενούμενοι και Προσωπικό.

Στάθηκα να παρατηρώ τις απαντήσεις, να πέφτουν μία -μία, σταγόνες πολύτιμες πάνω σε κόκκινο χαρτί με καρδιές χειρόγραφες.

Κάποιες απαντήσεις δόθηκαν αμέσως. Αυτομάτως. Πόπη. Αθηνά. Λάκης. Θρασύβουλος. Πολύδωρας. Ένα χαμόγελο αλλιώτικο φώτιζε τα πρόσωπα. Αλλιώτικο απ’ όσα συνηθίζουν να σκάνε κάθε μέρα στο σαλόνι.

Κάποιες απαντήσεις δόθηκαν ντροπαλά. Με συστολή. Μανώλης. Ανδρέας. Ισηδώρα… Η καρδούλα στο πλάι έχει ένα δειλό χαμόγελο. Μικρή καρδούλα, μεγάλη ντροπή, τα χρόνια ούτε 20!

Κάποιες απαντήσεις δόθηκαν κατόπιν σχολίου. Τώρα, αστ’ αυτά… Ορφέας. Να τ’ αφήσω, μ’ ένα τόσο ωραίο όνομα για έρωτα;

Κάποιες απαντήσεις δόθηκαν με δυσκολία, αλλά πεντακάθαρα, παρόλο που πέρασαν μέσα από το φίλτρο της άνοιας που τόσα και τόσα αλλοιώνει. Παναγιώτης. Ευδοκία. Σπύρος. Γεσθημανή.

Κάποιες απαντήσεις δόθηκαν με όνομα εξωτικό. Marico Sun. Στην Ιαπωνία ίσως και να είναι συνηθισμένο, μα συνηθίζεται ο έρωτας; Στην Ιαπωνία κάπου χώθηκε ανάμεσα σε άλλες και άλλους κι ίσως μπερδεύτηκε, μα έλα που ξεχωρίζει εδώ, επάνω στον καναπέ που συνηθίζει πλέον εκείνος να κάθεται…

Κάποιες απαντήσεις ήταν νόμιμες. Κάποιες απαντήσεις ήταν παράνομες. Κάποιοι έρωτες οδηγήθηκαν σε γάμο. Κάποιοι, όχι. Ο Ανδρέας είπε, ήταν ο δάσκαλός της και ήταν αυτός που αυθόρμητα της ήρθε στο νου, αυθόρμητα δραπέτευσε απ’ τα χείλη της, τόσα χρόνια μετά.

Κάποιες απαντήσεις δεν δόθηκαν. Όχι μόνον σήμερα, εδώ. Γενικά, ίσως δεν δόθηκαν. Έπειτα, η ζωή συνεχίστηκε δίχως αυτές και πήρε ή δεν πήρε τον επόμενο δρόμο, για τον επόμενο έρωτα.

Χρόνια Πολλά. Ναι. Για του Αγίου Βαλεντίνου, χρόνια πολλά. Ας είναι γραφικό, ας είναι χαζό, ας είναι εμπορικό, ας είναι ό,τι θέλει. Δικαιολογείται, γιατί κάπου από κάτω, κάπου από πάνω, κάπου από μέσα, υπάρχει ο έρωτας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.