Ημερίδα Πρόληψης Πτώσεων Νέα Θάλπη

Ημερίδα Πρόληψης Πτώσεων στη Νέα Θάλπη

Η εβδόμη ημέρα του Μαΐου δεν ήταν για εμάς μια απλή ημέρα. Ήταν ημερίδα! Ημερίδα Πρόληψης Πτώσεων που πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα μας, σε συνεργασία με το Mediterranean College, αποτελώντας μια εξαιρετική πρωτοβουλία των σπουδαστών του. Συγκεκριμένα, σπουδαστές από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Κολλεγίου, πήραν από το χέρι δυο καθηγητές τους και κατέφτασαν στη Νέα Θάλπη έχοντας έναν διττό σκοπό: την Ενημέρωση για τις Πτώσεις στην 3η Ηλικία, παράλληλα με την Αξιολόγηση του Κινδύνου Πτώσεων που διατρέχουν οι άνθρωποί μας.

Από τη στιγμή που σπουδαστές και καθηγητές εισήλθαν στο χώρο μας, ο χώρος μας γέμισε. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ήταν τα νιάτα κι η χαρά τους να μας παρατηρούν, να μας φωτογραφίζουν, να μαθαίνουν από εμάς, να μας μαθαίνουν. Ήταν οι γεμάτες τσάντες τους, με σημειώσεις, με πληροφορίες, με στατιστικές. Ήταν και οι φουσκωτές, πολύχρωμες μπάλες που έκαναν στην είσοδο, είσοδο θεαματική!

Η Ημερίδα έλαβε χώρα στο Prive Room της Νέας Θάλπης που διαθέτει και Γυμναστήριο. Χωρίστηκε δε, σε τέσσερα μέρη.

Α’ Μέρος – θεωρία: Οι πτώσεις μετά τα 65, οι γυναίκες, οι άνδρες, ποιοι πέφτουν πιο συχνά και που έχουν καταμετρηθεί οι περισσότερες πτώσεις; Μέσα στο σπίτι ή έξω από αυτό; Είναι η πτώση αναπόσπαστο κομμάτι των γηρατειών; Όχι. Αυτό και αν είναι ελπιδοφόρο μήνυμα! Αφού δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους, τότε φύγαμε. Πάμε στο επόμενο βήμα.

Β’ Μέρος – συνέντευξη: Οι σπουδαστές βοήθησαν τους ηλικιωμένους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και άρχισαν από αυτό να τους αξιολογούν. Ποιος δείχνει να περπατά με σίγουρα βήματα και ποιος με ασταθή; Ποιος φαίνεται να έχει αυξημένες πιθανότητες να πέσει; Σε συνδυασμό με τα test θα δείξει καθαρά.

Γ’ Μέρος – δοκιμασίες: Να σηκωθεί κανείς από την καρέκλα, να ξανακαθίσει, να κάνει λίγα βήματα, να μετακινήσει το ένα πόδι, να το φέρει παράλληλα στο άλλο, να το φέρει μπροστά από το άλλο, να βρει ισορροπία. Εκεί, στην ισορροπία που βρέθηκε, ήρθε και η στιγμή να περάσουμε στο τελευταίο μέρος. Το καλύτερο.

Δ΄ Μέρος – ενδυνάμωση: Μέσα από ασκήσεις με μπαλόνια ή λάστιχα, μέσα από παιχνίδια με μπάλες ή μακριά μακαρόνια, μέσα από κινήσεις απλές που όμως καταφέρνουν να ενεργοποιούν και να δυναμώνουν το σώμα, από τα άκρα του ως το χαμόγελό του, όλοι, όχι μονάχα οι ηλικιωμένοι, συνειδητοποιήσαμε ξανά την τεράστια αξία της άσκησης, αλλά και κάτι ακόμα: την τεράστια αξία του παιχνιδιού.

Ευχαριστούμε θερμότατα το Mediterranean College για την τιμή που μας έκανε και λίγο πιο θερμά, ευχαριστούμε τους σπουδαστές του που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή, κερδίζοντας τις καρδιές μας.

«Πού είναι τα παιδιά να πάμε να παίξουμε;», ρώτησε το επόμενο πρωί ο κύριος Τάκης και το ερώτημα αυτό, αν το ακούγανε από κάπου αυτά τα παιδιά, θα το εκλάμβαναν ενδεχομένως ως την καλύτερη και πλουσιότερη ανταμοιβή τους…

By Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To neathalpi.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με τη χρήση των cookies από εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.

OK