Ημέρες Μαρμελάδας στη Νέα Θάλπη

«Ημέρες Μαρμελάδας» και οι Ασκήσεις Μνήμης που κάνουμε μας οδηγούν σε Πάστα Φλώρα τραγανή, σε πρωινά με φρυγανιές και βούτυρα, καθώς και στα κλασσικά βουτήματα με τη σοκολάτα και την τρούφα στην άκρη τους – αυτά που οι περισσότερες γιαγιάδες αγαπούν να βουτάνε στο τσάι ή στον καφέ.

Κάπως έτσι σκεφτήκαμε ακούγοντας «Ημέρες Μαρμελάδας».

Κάπως έτσι σκεφτήκανε, γιατί… για μένα, «Ημέρες Μαρμελάδας» είναι ο πληθυντικός της «Ημέρας Μαρμελάδας» και η «Ημέρα Μαρμελάδας» είναι η υπέροχη γεύση πορτοκαλιού που μου έχει αφήσει ο Πάντινγκτον. Ο υπέροχος αρκούδος που κρύβει στο καπέλο του για ώρα ανάγκης, ένα νόστιμο σάντουιτς με μαρμελάδα.

Εσείς τον ξέρετε; Οι γιαγιάδες μας δεν τον ήξεραν. Κάθισα ένα μεσημέρι και τους τον έμαθα.

  • Τί γλυκός που είναι, έλεγαν.
  • Τί όμορφος!
  • Αρκούδε μου…, του μιλούσαν άλλες. Θα δεις τι παλτουδάκι θα σου φτιάξω.

Κάπως σαν παιδάκι μικρό τον ένιωσαν. Σαν πλάσμα που χρειάζεται στοργή. Ενώ ζωγράφιζαν σκυμμένες πάνω στα χαρτιά, ξαφνικά έστρεψαν όλες μαζί το πρόσωπό τους προς τα μένα κι άκουσαν προσηλωμένες την ιστορία του. Πως έφυγε από το μακρινό Περού και πήγε να ζήσει στο Λονδίνο. Πως τον βρήκε μια καλή οικογένεια και έκτοτε ζει στο σπίτι της. Πως έχει καλούς τρόπους, πως φορά μπλε παλτό και κόκκινο καπέλο, πως το βγάζει προκειμένου να χαιρετήσει ευγενικά. Πως γνωρίζει να φτιάχνει μαρμελάδα πορτοκάλι και βέβαια, το περιβόητο σάντουιτς με μαρμελάδα πορτοκάλι.

Φτιάξαμε κι εμείς πολλά σάντουιτς με μαρμελάδα πορτοκάλι. Όχι σαν του Πάντινγτον, λίγο ενισχυμένα. Τα δικά μας είχαν μέσα μαρμελάδα «πορτοκάλι-κάστανο-κανέλα», μοναδική συνταγή της Citrus Άρωμα Μνήμης που είμαι σίγουρη, αν δοκίμαζε ποτέ ο Πάντινγκτον, σίγουρα θα λάτρευε…

Τεχνηέντως, προσπέρασα γρήγορα το γεγονός πως ο Πάντινγκτον είναι προϊόν φαντασίας του Άγγλου Συγγραφέα Μάικλ Μποντ, που έζησε έως τα 91 του χρόνια, καμαρώνοντας τον ήρωά του να γίνεται διάσημος και να γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Επίτηδες, άφησα να αιωρείται στο σαλόνι η αίσθηση πως ο Πάντινγκτον υφίσταται, υπάρχει. Στο κάτω – κάτω κι εγώ προσωπικά, μ’ αυτή την αίσθηση πορεύομαι…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.