head_new_iatreio_mnimis

Ιατρείο Μνήμης - Πρόληψης νόσου Alzheimer

null

Καθημερινώς συμβιώνουμε αρμονικά με άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer ή από άλλες συναφείς διαταραχές.

Όλη μέρα φροντίζουμε τα ΑΤΟΜΑ με άνοια και παρακολουθούμε τις συμπεριφορές τους, επισημαίνουμε τα προβλήματά τους και τις νοητικές και κινητικές διαταραχές τους, τα συμπτώματα δηλαδή της νόσου.

Ερχόμαστε σε επαφή με τις οικογένειές τους και αφουγκραζόμαστε από κοντά τις ανησυχίες και τους φόβους τους.

Η εμπειρία μας αυτή, που δεν είναι μόνο θεωρητική, αλλά επί της ουσίας πρακτική, μας οδήγησε στο να θελήσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση μας μέσω της δημιουργίας μιας νέας υπηρεσίας.

Η «Νέα Θάλπη Φροντίδα & Αποθεραπεία» σε συνεργασία με τη Νευρολόγο Δήμητρα Σαλή (Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Βόρεια και Ανατολικά Προάστια.

Καινοτομεί με τη λειτουργία ψυχογηριατρικού «Ιατρείου Μνήμης – Πρόληψης νόσου Alzheimer Βορείων & Ανατολικών Προαστίων» στελεχωμένου από Νευρολόγο, Ψυχολόγο και Γεροντολόγο.

Σκοπός του Ιατρείου είναι:

 • Η νευρολογική εκτίμηση για πρόληψη και έγκυρη διάγνωση
 • Ο καθορισμός θεραπευτικής αγωγής
 • Η συνταγογράφηση φαρμάκων
 • Η νευροψυχολογική αξιολόγηση (test μνήμης και άλλων ανώτερων γνωστικών λειτουργιών)
  • Οι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης συγγενών και φροντιστών
  • Η παροχή ενημέρωσης και πληροφόρησης
  • Η οργάνωση ομιλιών και σεμιναρίων
  • Η εκπαίδευση οικογενειακών φροντιστών

Η σημασία της πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση έχει αναδειχθεί από σύγχρονες έρευνες και  από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η πιο σημαντική προϋπόθεση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer και των άλλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας και προγραμματίστε τα ραντεβού σας, τηλεφωνώντας στη «Νέα Θάλπη Φροντίδα & Αποθεραπεία».

Η άνοια αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια συχνή αιτία θανάτου για την οποία δεν υπάρχει πλήρως αποτελεσματική θεραπεία. Παρολ’ αυτά, υπάρχει υψηλό αίσθημα αισιοδοξίας ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μιας μεγάλης αλλαγής. Γνωρίζουμε πλέον ότι η άνοια είναι απλά μια ασθένεια, όπως τόσες άλλες.

Η άνοια προκαλείται από βιολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και τους οποίους έχουμε καταφέρει να αναγνωρίσουμε σε μεγάλο βαθμό. Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί τρόπος φαρμακευτικής παρέμβασης. Σε επίπεδο εργαστηρίου, ήδη είναι εφικτή η αναστολή των βλαβερών διαδικασιών. Η πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα είναι η μετάβαση των θεραπειών, από το πειραματικό στάδιο στην εφαρμογή στους ανθρώπους. Προς το παρόν δίνεται βάρος στην προσπάθεια να βρεθεί κάποια αγωγή που να δίνεται πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Οι αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ξεκινούν ως και 10 χρόνια πριν γίνουν αντιληπτές στην καθημερινότητα ως διαταραχή στην μνήμη ή στην συμπεριφορά. Το ιδανικό θα ήταν η θεραπεία να δίνεται στους ανθρώπους που είναι πιθανό να νοσήσουν πριν ακόμα εκδηλωθεί η νόσος. Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσουμε τα άτομα που βρίσκονται σε προσυμπτωματικό στάδιο. Μπορούμε όμως να εντοπίσουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου για άνοια ή αυτούς που βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο της ήπιας γνωσιακής διαταραχής. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να παρέμβουμε με μη φαρμακευτικές μεθόδους (ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, συμπληρώματα διατροφής, εργοθεραπεία), ώστε να καθυστερήσουμε τη δυσμενή εξέλιξη.

Η εύρεση της κατάλληλης θεραπείας θα διευκολυνθεί και με την απλοποίηση της διάγνωσης. Προς το παρόν η διάγνωση της άνοιας είναι πολυπαραγοντική και βασίζεται περισσότερο στην εξέταση των συμπτωμάτων και στα τεστ μνήμης. Ο συμπληρωματικός διαγνωστικός έλεγχος με απεικόνιση του εγκεφάλου, αιματολογικές και γονιδιακές εξετάσεις θα προσφέρει πιο ακριβή και έγκαιρη διάγνωση και θα επιτρέψει την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Στην συνάντηση των G8 το 2013 τέθηκε ο στόχος να βρεθεί φάρμακο για την άνοια μέχρι το 2025. Ήδη πραγματοποιούνται αρκετές μελέτες φαρμάκων και κάθε μία από αυτές προσθέτει ένα καινούριο κομμάτι στο παζλ. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις γονιδίων σχετιζόμενων με την άνοια, έδωσαν νέα ώθηση στην έρευνα. Ο στόχος του 2025 δεν είναι ανέφικτος! Ελπίζουμε να ζήσουμε αυτή την νέα επανάσταση στην ιατρική…

Δήμητρα Σαλή
Νευρολόγος

Με τον όρο άνοια περιγράφεται μια ποικιλία συμπτωμάτων που εμφανίζονται εξαιτίας κάποιων εγκεφαλικών νόσων. Τα νοσήματα αυτά οδηγούν σε καταστροφή και απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων και προκαλούν συμπτώματα που αφορούν στις ανώτερες νοητικές λειτουργίες όπως μνήμη, σκέψη, ομιλία, προσοχή, συγκέντρωση. Υπάρχουν διάφορες νόσοι-ασθένειες που προκαλούν διάφορες μορφές άνοιας. Η συχνότερη μορφή άνοιας είναι η άνοια που οφείλεται στη νόσο Alzheimer και η οποία συνήθως εμφανίζεται μετά τα 65 χρόνια ζωής.

Με την εξέλιξη της άνοιας εμφανίζεται σταδιακά δυσκολία στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου. Οι ασθενείς χάνουν την αυτονομία τους και περιορίζονται κινητικά. Οι επιπτώσεις της άνοιας επιβαρύνουν τόσο τους ίδιους τους πάσχοντες και το άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι πριν την εμφάνιση της άνοιας προηγείται ένα ενδιάμεσο στάδιο ήπιας διαταραχής. Το στάδιο αυτό ονομάζεται Ήπια Γνωσιακή Διαταραχή. Στη φάση αυτή εμφανίζονται ήπια συμπτώματα, αλλά το άτομο παραμένει πλήρως λειτουργικό και η καθημερινότητά του δεν επηρεάζεται. Οι ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο αυτό έχουν υψηλή πιθανότητα να νοσήσουν στο μέλλον από τη νόσο Alzheimer. Στόχος μας είναι να  αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους αυτής της ομάδας, ώστε να τους παρακολουθούμε στενά και να διαγνώσουμε έγκαιρα την εμφάνιση άνοιας. Η έγκαιρη διάγνωση έχει σημασία για το πότε θα αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε φαρμακευτική αγωγή.

Συχνά τα αρχικά συμπτώματα δεν αφορούν μόνο στη μνήμη. Υπάρχουν και άλλα, όπως η δυσκολία στην εκτέλεση απλών πράξεων (π.χ. δέσιμο γραβάτας), ο αποπροσανατολισμός σε γνωστά μέρη, προβλήματα στην ομιλία (π.χ. δεν βρίσκουμε λέξεις), η κακή κρίση, η απάθεια, οι αλλαγές στην προσωπικότητα και στη συμπεριφορά. Βέβαια, τα παραπάνω μπορεί να εμφανισθούν και λόγω έντονου άγxους ή έλλειψης βιταμινών, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν από έναν έμπειρο ειδικό, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι συνδέονται με την έναρξη άνοιας.

Η διάγνωση της Ήπιας Γνωσιακής Διαταραχής γίνεται με:

 • την λήψη ιστορικού
 • την εξέταση με ειδικά τεστ μνήμης και
 • την απεικόνιση του εγκεφάλου.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μια μόνο  εξέταση που να θέτει τη διάγνωση της νόσου. Γίνεται συγκερασμός των ανωτέρω για να εξακριβωθεί αν ο ασθενής βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ήπιας διαταραχής.

Η πρώιμη διάγνωση στο στάδιο αυτό είναι πολύ ωφέλιμη για τον ασθενή και την οικογένειά του.

Φαίνεται ότι υπάρχουν τρόποι να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου:

 • η μεσογειακή δίαιτα
 • η σωματική άσκηση
 • οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης
 • η κοινωνικοποίηση

Όλοι οι ανωτέρω, είναι διαπιστωμένοι προφυλακτικοί παράγοντες. Επιπλέον, η στενή παρακολούθηση των ανθρώπων αυτών, εξασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση της μετάβασης στην άνοια και την έναρξη θεραπείας.

Δήμητρα Σαλή
Νευρολόγος