Η μέρα της Σουμάδας

Ημέρα Σουμάδας ζήσαμε στη Νέα Θάλπη την 5η Φεβρουαρίου και ήταν για όλους μας, ημέρα ιδιαιτέρως γλυκιά. Τελούσε υπό το πλαίσιο του 15 Days of Pastry, εξάλλου.

Για να είμαστε ακριβείς του 15+10 Days of Pastry, μαζί  με την παράταση…

Κάποιοι γνωρίζαμε ήδη τη σουμάδα. Γνωρίζαμε από παλιά ότι την κερνούσαν σε αρραβώνες και γάμους.

Κάποιοι δεν γνωρίζαμε τι είναι, καν. Κάποιοι την γνωρίζαμε κάποτε, μα κάπως σαν ξεχασμένη μας ακούστηκε τώρα.

Γι αυτό ακριβώς τη φέραμε μπροστά μας, σε ένα πανέμορφο μπουκάλι με μοσχοβολιά αμυγδάλου.

Μπουκάλι χιώτικο. Στη Χίο, τις συνηθίζουν τις σουμάδες!

Ανοίξαμε με αγωνία το μπουκάλι και μαζί, ανοίξαμε και όλα μας τα  αρχεία. Μάθαμε τι είναι σουμάδα, από τι υλικά φτιάχνεται και με ποια διαδικασία. Είδαμε και σχετικά video, διότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις κι από την άλλη, μια γουλιά είναι χίλιες εικόνες, γι αυτό ήπιαμε. Γλυκαθήκαμε. Γευτήκαμε. Άλλοι σε μικρά ποτηράκια, άλλοι σε μεγάλα. Η σουμάδα όπως διαβάσαμε, σερβίρεται και ως λικέρ, αλλά σερβίρεται και ως αναψυκτικό, αραιωμένη με νερό. Όπως και αν σερβίρεται, αυτό που συγκρατήσαμε και που είναι καλό να συνοδεύει κάθε της γουλιά και κάθε της τσούγκρισμα, είναι η ευχή που μας θύμισε η φίλη μας η Μαρία, νησιώτισσα γαρ: άντε, και στις σουμάδες σου… Έτσι πρέπει να λέμε, στις ελεύθερες, σαφώς…

*Ευχαριστούμε πολύ τη Citrus Άρωμα Μνήμης που στήριξε την Ημέρα της Σουμάδας μας, με την υπέροχη, αυθεντική της σουμάδα.

Μάθετε περισσότερα για το 15 Days of Pastry εδώ.

 

By Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To neathalpi.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με τη χρήση των cookies από εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα Πολιτική Απορρήτου.

OK