Ασκήσεις Μνήμης με Citrus Άρωμα Μνήμης

Ασκήσεις Μνήμης κάνουμε συχνά στη Νέα Θάλπη.

Στέκονται καλές αφορμές για να ταξιδέψει το μυαλό μας σε ξεχασμένα μονοπάτια και για να το παρατηρήσουμε. Να δούμε έως που μπορεί να φτάσει.

Για την πραγματοποίησή τους χρησιμοποιούμε διάφορα οχήματα. Μια λέξη, ένα άγγιγμα, την ακοή ή την όραση.

Τη γεύση; Τη γεύση δεν την είχαμε ως τώρα βάλει στο παιχνίδι, ώσπου το 15 Days of Pastry μας προσέφερε μια εξαιρετική αφορμή. Γεύση και μάλιστα γλυκιά. Γεύση που όλοι αγαπούν. Γεύση που θα έρθει να ακουμπήσει σε ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού και θα γίνει το όχημα που στα σίγουρα και με ασφάλεια θα μας ταξιδέψει.

Συγκεντρωθήκαμε στη ροζ τραπεζαρία. Ανυπομονησία και περιέργεια, αυτά κυριαρχούσαν.  Τί θα κάναμε; Θα κάναμε ένα παιχνίδι που ως προς το επιστημονικό του χαρακτήρος του, θα βασιζόταν στην κατά Naomi Feil Αισθητηριακή Ολοκλήρωση - σε ενέργειες δηλαδή, που στόχο έχουν να ερεθίσουν όλες τις αισθήσεις ενός ατόμου. Εμείς, συγκεκριμένα, θα επικεντρωνόμασταν σε δύο: γεύση και όσφρηση. Οι συμμετέχοντες θα δοκίμαζαν διάφορες γεύσεις μαρμελάδας, με μάτια κλειστά όμως, ώστε να μην επηρεάζονται από το χρώμα. Από τι φρούτο είναι φτιαγμένη η μαρμελάδα; Βερίκοκο ή πορτοκάλι; Λεμόνι ή φράουλα; Τί γεύσεις κρύβονται μέσα σε κάθε κουταλιά; Γλυκό, πικρό, ξινό;

Κάποιοι αναγνώρισαν αμέσως το φρούτο, κάποιοι δυσκολεύτηκαν λίγο, ενώ οι περισσότεροι μπερδεύτηκαν ανάμεσα σε φρούτα που μοιάζουν: ανάμεσα στο πορτοκάλι και στο νεράντζι ή ανάμεσα στο ροδάκινο και στο βερίκοκο. Λογικά μπερδέματα. Κάποιοι άλλοι όμως, ήταν μπερδεμένοι περισσότερο και πέρα από τη λογική…

Άτομα με άνοια, προσπάθησαν να βρουν τη σωστή λέξη για να περιγράψουν το φρούτο, όμως η αναζήτηση σταμάτησε κάπου στο βάθος του μυαλού τους. Άτομα με άνοια που έχουν στερέψει πια από συλλαβές και εκφράζονται με τις γκριμάτσες του προσώπου, όταν κατάπιαν την μαρμελάδα απλώς χαμογέλασαν. Φωτίστηκε το πρόσωπό τους και ήταν αυτό ακριβώς, η απόλυτη επιτυχία της προσπάθειας. Η επίτευξη του σκοπού της ίδιας της άσκησης. Η στιγμιαία έκφραση κάποιων ανθρώπων. Το πείραγμα της μνήμης μέσω των αισθήσεων. Η ανάκληση των αναμνήσεων, ίσως και κάποιων χαμένων.

Μιλώντας για άτομα χωρίς σοβαρά νοητικά προβλήματα, η ανάκληση αυτή ενισχύει τη μνήμη τους και ενδυναμώνει το νου. Μιλώντας για άτομα σε προχωρημένο στάδιο άνοιας, η ανάκληση αυτή τους αναγκάζει να επικεντρωθούν στο παρόν, στο «εδώ και τώρα», έστω και για μια στιγμή, κάτι που τελικώς τους κάνει πιο ζωντανούς. Έστω και μόνο για το εδώ ή μόνο για το τώρα.

 *Η επιλογή της εταιρείας Citrus Άρωμα Μνήμης για τη συνεργασία αυτή, ήταν για εμάς αυτονόητη. Το ίδιο της το όνομα μας δήλωνε συμμετοχή, πόσο μάλλον η γεύση των προϊόντων που είναι αυθεντική. Σπιτική. Γεύση που να θυμίζει σπιτικό γλυκό, αυτό θέλαμε. Οικεία και ανόθευτη, χωρίς συντηρητικά που θα μπορούσαν και ξεστρατίσουν τη θύμηση. Ευχαριστούμε πολύ. Από καρδιάς και με όλες μας τις αισθήσεις.

 

Μάθετε περισσότερα για το 15 Days of Pastry εδώ.


By Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

To 15 Days of Pastry με μία ματιά...

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Αφήστε μας το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *